Rally Tríbeč 2012

Jún 4th, 2012
Majstrovstvá Slovenskej Republiky a Slovenského Rally Pohára pokračovali svojím druhým podujatím v tohtoročnom kalendári s dátumom 25. a 26.5.2012 na Rally Tríbeč 2012. Tešili sme sa na túto rally hneď z niekoľkých dôvodov. Jeden z nich bol, že sa to všetko odohrávalo v Topoľčanoch a v okolí, čo bolo pre nás oveľa priaznivejšie ako ďaleké podujatia na východe Slovenska. Brali sme to ako našu domácu súťaž. Druhým dôvodom bola aspoň ako taká znalosť tratí rýchlostných skúšok a do tretice to bola samotná účasť už ako riadna posádka po úspešnom absolvovaní rally školy. Náš záujem zúčastniť sa tejto rally sme potvrdili už v prihláške, kde sme boli zaregistrovaní ako prví.

Po náročnej dvojdňovej prešovskej rally nás tento krát čakal len jeden závodný deň s dĺžkou 133,90 km z čoho 35,50 km tvorili štyri rýchlostné skúšky. Oproti minulému roku sa organizátori rozhodli, že rýchlostné skúšky Tríbečskej rally sa pôjdu v protismere tých minuloročných. Tým rozhodnutím vznikli RS Tribeč t.j. Skýcov a RS Jankov Vŕšok, ktorý sa na rozdiel od pretekov do vrchu jazdil dole kopcom, čiže v protismere. Po smere jazdy z minula, aj keď mierne upravená sa jazdila mestská RS Topoľčany. Umiestnenie servisu aj riaditeľstvo pretekov ostalo nezmenené z minulého roka.

Obhliadky RS sme začali vo štvrtok a jeden prejazd cez RS Tribeč a Jankov Vŕšok sme si nechali aj na piatok pre obhliadku trate a skontrolovanie rozpisu. Tým pádom nás v piatok po administratívnom a technickom preberaní čakal slávnostný štart v Topoľčanoch pred početným diváckym zastúpením.

Sobota patrila výlučne pretekom, odštartovali sme približne na obed rýchlostnou skúškou na Skýcove – RS Tríbeč. Spočiatku rýchla trať s perfektným asfaltovým povrchom prerušovaná retardérmi vedúcimi mimo hlavnej cesty pre spomalenie a spestrenie trate. Neskôr sa trať začala kľukatiť, pribúdali ostré zákruty, povrch sa tiež začal zhoršovať a na to všetko sa šlo dolu kopcom. Bolo sa treba riadne sústrediť na trať a spoliehať sa na dobre napísaný rozpis.

RS Tríbeč sme úspešne zvládli a presunuli sme sa na štart ďalšej rýchlostnej skúšky RS Jankov Vŕšok. Spočiatku šla trať v rýchlom tempe cez otvorenú krajinu, ktorú onedlho vystriedal les, stúpania a ostré zákruty s horizontmi až sme sa dostali na kopec Jankov Vŕšok, ktorý sme šli v smere zhora na dol. Bolo to hlavne o odvahe a dobrých brzdách no široká trať umožňovala aj menšie chybičky. Ku koncu rýchlostnej skúšky sme si ešte prešli retardérom v mieste štartu pretekov do vrchu a po pár zákrutách bol cieľ.

Ako tretia rýchlostná skúška v poradí bol mestský okruh RS Topoľčany. Jeden okruh meral približne 2 km, šli sa tri kolá. Okruh spočíval z nadjazdu a priľahlých ciest v okolí. Po bezporuchovom zvládnutí predchádzajúcich RS, sme mestský okruh šli naplno. Aj keď asfalt nebol ideálny hlavne v brzdných bodoch bolo dosť zvlneného asfaltu no tri kolá sme od krúžili ako sa dalo a zastavili sme v cieli. Po 30 minútovom servise, kde sme len skontrolovali auto, či je všetko v poriadku sme sa vydali na poslednú RS 4 Topoľčany, opäť mestský okruh už aj so skúsenosťami z predošlej RS 3 Topoľčany. Čakali nás ďalšie tri kolá, ktoré sme tento krát odjazdili ešte o niečo rýchlejšie a skončili sme na 3. mieste v našej kategórií.

Po dojazde do servisu, už ostávalo len umyť auto pred cieľovou rampou a ísť sa ukázať na rampu, že sme úspešne došli do cieľa. Po zverejnení výsledkov sme sa umiestnili absolútne na 11. mieste a v našej kategórií P2 to vyšlo na 5. miesto. Tým pádom sme ukončili našu druhú rally, konajúcu sa v slnečných Topoľčanoch. Počasie nám skutočne prialo a tak sa už pripravujeme na tretiu v poradí – Rally Lubeník 29. a 30.6.2012

FOTOGALÉRIA


Text:  Duch Racing
Foto: Rally-Sports.sk
          Martin Greguš



Comments are closed.

Hlavný partner


Partneri